Varför det är så vanligt med ris i Asien

Asiatisk mat är en favorit hos väldigt många Svenskar. Just varför det är så populärt vet man nog inte, men det är någonting alldeles speciellt för oss. Kanske kan det vara så att vi tycker om det eftersom det skiljer sig så mycket från den Svenska husmanskosten vi äter varje dag i övrigt? Asiatisk mat hör sällan till det mer vardagliga för oss utan äts för det mesta bara vid speciella tillfällen som på restaurang eller under en lyxig helgmiddag.

Till större delen av den asiatiska maten serveras det ris. Har man någonsin ätit asiatisk mat med potatis? Nej, förmodligen inte. Men varför är det då just ris som blivit standard i asien? Jo, det är för att man kan skörda mer ris per kvadratmeter odling än de flesta andra grödor som skulle fungera som ersättare för riset. Eftersom mängden människor som bor i asien är väldigt stor så måste man alltså kunna mätta alla dessa magar på något sätt. När man då upptäckte att ris växte bra i asiens klimat så blev det den ultimata maten för att göra alla mätta med hjälp av de ytor man hade till att odla på.

Om man är sugen på att laga mer asiatiskt hemma med ris som tillbehör så kan man införskaffa sig en riskokare med timer. Då kommer man alltid få till det där perfekta, lagomt klibbiga riset. Det kanske till och med blir lika gott som det fantastiska ris du brukar äta på asiatiska restauranger.